Окружења која подстичу учење живих језика – заједничка радионица Европског центра за живе језике и Фондације Темпус

Са задовољством Вас позивамо да се пријавите за радионицу Окружења која подстичу учење живих језика (енгл. Learning environments where modern languages flourish – EOL) коју Фондација Темпус организује у сарадњи са Европским центром за живе језике у Грацу. Предавачи на радионици су др Кристин Броган, професор немачког језика и интеркултурне компетенције на Минстерском технолошком универзитету у Тралију у Ирској и Леа Штиберц, професор немачког и италијанског језика која тренутно ради као каријерни саветник у Заводу за запошљавање у Словенији. Предавачи су чланови стручног тима који се бави стварањем окружења која су погодна за учење језика Европског центра за живе језике у Грацу.

Радионица ће се одржати онлајн, а главни догађаји планирани су за 4. новембар и 9. децембар 2021. године док је период између ова два догађаја планиран за рад учесника у мањим тимовима уз консултације са водитељима радионице. План активности на радионици као и детаљније биографије предавача можете погледати овде.

Ова радионица намењена је основним школама и средњим школама општег и стручног усмерења, односно двочланим или трочланим тимовима који ће представљати ове школе. Циљ радионице је да помогне тимовима да развију акционе планове које ће након радионице имплементирати у својим школама како би развијали окружење у којем се страни језици уче на свеобухватан начин, самостално и кроз друге предмете.

Учесници у радионици могу бити наставници страних језика,  али и наставници других предмета као и стручни сарадници и директори који већ имају искуства или планирају у будућности да развијају активности учења и наставе страних језика на свеобухватан начин кроз међупредметно повезивање садржаја. Заинтересовани учесници, сви чланови тима, треба да пријаву за учешће попуне индивидуално наводећи своје податке, искуство и мотивацију, али свакако позивамо заинтересоване да се пре пријаве договоре са колегама о учешћу. Из једне школе се могу пријавити најмање двоје а највише троје учесника који би желели да током и након радионице заједнички раде на осмишљавању међупредметних садржаја и активности који ће подстаћи учење страних језика. Од учесника се очекује да активно учествују у планираним догађајима на радионици, да деле информације, материјале и искуства са другим тимовима и да комуницирају са предавачима како би акциони планови које ће осмислити били заиста применљиви. За радионицу се могу пријавити учесници који, између осталог, имају богато искуство са пројектном наставом и CLIL (енгл.Content and Language Integrated Learning) приступом у настави, као и наставници који желе да надограде или пак развију своје искуство у овом погледу.

Предавања у оквиру радионице одржаваће се путем Зум платформе, а тимски рад, комуникација са предавачима, консултације и размена материјала биће организовани на Мудл платформи. Током рада на Мудл платформи учесницима ће бити обезбеђена подршка као и сва неопходна упутства.

Језик радионице је енглески, а како би учесници могли да прате активности и учествују активно у њима потребно је да њихово знање енглеског буде на нивоу Б2 према Заједничком европском референтном оквиру за језике.

Рок за пријаве  продужен је до 14. октобра 2021. године до краја дана.  

За радионицу се можете пријавити попуњавањем формулара који се налази овде.

Након, разматрања пријава и одабира учесника, сви пријављени ће добити информације о статусу своје пријаве а учесници чије је учешће одобрено и више информација у вези са учешћем на самој радионици.

За сва додатна питања која се тичу пријаве или саме радионице можете нас контактирати путем имејла office@tempus.ac.rs.

Прикључите се обележавању 20. рођендана Европског дана језика

Уочи прославе 20. рођендана Европског дана језика, иницијативе чији је циљ промовисање учења језика а коју је у сарадњи са Европском комисијом покренуо Савет Европе 2001. године, са Вама са задовољством делимо још предлога догађаја и активности које можете организовати и у којима можете учествовати како бисте са што више уживања обележили овај дан.

Сада можете наћи на српском језику апликацију језичких изазова за тајне агенте 2021, а Лара ће Вас такође повести на путовање кроз различите језике Европе на српском језику и помоћи да научите нове речи на тим језицима и сазнате занимљивости које до сада нисте знали.

Уколико желите додатно да се инспиришете о језичким активностима које се могу организовати уз држање дистанце можете их погледати овде. Такође Вас позивамо да учествујете у Посластичарском изазову поводом 20. рођендана Европског дана језика. Своје рецепте можете слати до 30. септембра 2021. године, а 20 најбољих биће објављено у Кувару који ће победници добити као награду. Уколико Ви или Ваши ученици волите да се такмичите можете се прикључити и изазову да за 20 секунди пожелите Срећан рођендан! на што више језика до 30. септембра 2021. године. Такмичење за дизајн мајице за Европски дан језика 2022. године отворено је до 31. децембра 2021.

Више о свим овим и осталим активностима које можете организовати поводим прославе Европског дана језика можете наћи на сајту ове иницијативе,  а до 20. октобра 2021. овде можете гласати за активност или догађај који Вам се највише допадају.

Овом приликом са Вама делимо и обраћање Снежане Самарџић-Марковић, генералне директорке Директората за демократију Савета Европе, које је објављено поводом обележавања 20. година од настанка иницијативе Европски дан језика.

Како би Ваша активност на друштвеним мрежама била видљивија можете да користите хештегове #coeEDL #20EDL или #happybirthdayEDL када објављујете постове.

На крају, желимо да Вас позовемо да испратите онлајн догађај који Европска комисија организује поводом обележавања Европског дана језика 27. септембра од 12 до 14 часова по средњоевропском времену – Језичке компетенције у Европском простору образовања.

Желимо Вам срећан 20. Европски дан језика!