Događaji povodom Evropskog dana jezika

Povodom Evropskog dana jezika, koji se proslavlja od 2001. godine na inicijativu Saveta Evrope u saradnji sa  Evropskom komisijom, Dečji kulturni centar Beograd u okviru programa Međunarodni klub prijateljstva, pod pokroviteljstvom EUNIC Cluster, Saveta Evrope, EU info centra i Gradske uprave grada Beograda, organizuje program za decu i mlade u ponedeljak, 26. septembra, od 11 do 14 časova, na Trgu republike.

Program će otvoriti Adrijan Fajks, predsednik EUNIC Cluster i Dragan Marić, direktor Dečjeg kulturnog centra Beograd. Pesmom dece iz Hora Dečjeg kulturnog centra Beograd i dece iz OŠ ,,Sveti Sava” iz Mladenovca počeće svečanost posvećena obeležavanju Evropskog dana jezika, koji se proslavlja u svim državama Evrope.

Najmlađi posetioci imaće priliku da se na štandovima ambasada i kulturnih centara upoznaju sa kulturama i jezicima različitih evropskih zemalja, uživaju u poslasticama ali i da učestvuju u nagradnom kvizu i tako provere svoje znanje. Ovogodišnji učesnici svečanosti su Ambasada Finske, Ambasada Kraljevine Danske, Ambasada Slovenije, Ambasada Švedske, Ambasada Rumunije, Ambasada Portugala, Ambasada Ukrajine, Ambasada Belgije, Ambasada Holandije, Italijanski institut za kulturu, Francuski institut, Institut Junus Emre, Gete institut, Austrijski institut, Fondacija Tempus, EU info centar, Savet Evrope i Dečji kulturni centar Beograd.

Evropski dan jezika je inicijativa koju je u saradnji sa Evropskom komisijom pokrenuo Savet Evrope 2001. godine. Od tada se ovaj dan obeležava širom Evrope 26. septembra svake godine. Evropski dan jezika namenjen je svima koji žele da se uključe, bez obzira na uzrast.

Obeležavanjem Evropskog dana jezika Savet Evrope ohrabruje svih 700 miliona Evropljana, građana 46 država članica, da uče jezike bez obzira na godine i okruženje. Verujući da je jezička raznolikost način za postizanje većeg stepena međukulturološkog razumevanja i važna komponenta bogatog kulturološkog nasleđa našeg kontinenta, Savet Evrope promoviše višejezičnost u celoj Evropi. U cilju promovisanja događaja, svi zainteresovani mogu uneti aktivnosti koje planiraju da sprovedu u kalendar događaja na sajtu Evropskog dana jezika i pogledati kako će se ovaj dan proslavljati širom Evrope.

Fondacija Tempus je nacionalna kontakt tačka za ovu inicijativu u Srbiji. Sve informacije, kao i resurse i interaktivne igre za nastavnike i učenike, možete pronaći na zvaničnom sajtu Evropskog dana jezika, a možete poslati i upit putem imejla na adresu jezici@tempus.ac.rs.