Европски дан језика 2024. године

Европски дан језика је иницијатива чији је циљ промовисање учења језика а коју је у сарадњи са Европском комисијом покренуо Савет Европе 2001. године. Од тада се овај дан обележава широм Европе 26. септембра сваке године.

Европски дан језика намењен је свима који желе да се укључе, без обзира на узраст. Овај дан могу да прослављају ученици, наставници, школе и друге установе, учешћем у већ постојећем догађају или организовањем сопствених активности.

Наставницима који желе да прославе овај дан са својим ученицима, на веб-сајту Европског дана језика доступне су разноврсне језичке игре и активности. Задаци на разним језицима прилагођени су различитим узрастима и нивоима знања. Ту су већ познате активности од прошлих година, међу којима су Језички изазови за тајне агенте, Ларино језичко путовање Европом, Вишејезична књига шала, Где се налазим?, Питања о језицима која се никада нисте усудили да поставите и Вишејезична књига рецепата за торте. Сајт се редовно ажурира и додају се нове активности. Ове године објављено је Ларино путовање кроз регионалне и мањинске језике Европе, као и постер Дрво језика, који можете да користите да бисте приказали језике који су присутни у вашој школи. Можете да откријете занимљивости о различитим језицима уз овогодишњи постер Још 20 ствари које можда нисте знали о свету језика. У септембру ће на сајту бити доступна Језичка друштвена игра, коју можете да испробате са ученицима током Европског дана језика.

Прошлогодишње иницијативе Језици у мојој учионици/школи и Лепота језика наишле су на велико интересовање наставника и ученика. На сајту можете да погледате резултате ових иницијатива. Позивамо вас да се укључите у два нова конкурса:

  • Језици за мир – Можете да направите постер са ученицима, приказујући како језик може да послужи као средство за постизање интеркултурног разумевања, и слику постера пошаљете Европском центру за живе језике.
  • Најтеже слово/реч/израз за изговор у матерњем или на страном језику – Потребно је снимити кратак видео у којем приказујете тај изазовни задатак.

Као и прошлих година, и ове се организује конкурс за дизајнирање званичне мајице Европског дана језика.

Истражите сајт Европског дана језика и пронађите мноштво корисних и забавних активности за обележавање овог дана.

Савет Европе и Европски центар за живе језике и ове године за Европски дан језика обезбеђују одређену количину промотивног материјала – наруквица, две врсте налепница, оловака и букмаркера. Фондација Темпус, национална контакт тачка за ову иницијативу, позива све заинтересоване наставнике који намеравају да обележе овај дан са својим ученицима да попуне захтев за добијање промотивног материјала најкасније до 1. јула 2024. године. Због ограничене количине расположивог материјала, захтеви ће бити разматрани на основу садржаја пријаве.

Да бисте добили материјал, планиране активности треба да унесете у календар догађаја на сајту Европског дана језика најкасније до 31. августа 2024. Половином септембра, сви пријављени кандидати добиће обавештење о статусу захтева.