Европски дан језика је иницијатива коју је у сарадњи са Европском комисијом покренуо Савет Европе 2001. године. Од тада се овај дан обележава широм Европе 26. септембра сваке године.

Једна од главних порука Европског дана језика јесте да је знање језика право и потреба свих људи. Циљ је подизање свести о значају учења језика потреби за учењем више разноврсних језика ради постизања вишејезичности и успостављања интеркултурног дијалога. Такође се тежи промовисању језичког и културног богатства Европе, које треба очувати и неговати, а људи се подстичу на целоживотно учење језика.

Европски дан језика намењен је свима који желе да се укључе, без обзира на узраст. Овај дан могу прослављати ученици, наставници, школе и друге установе, а може се обележити и у кругу пријатеља, учешћем у већ постојећем догађају или организовањем сопствених активности. У циљу промовисања догађаја, сви заинтересовани могу унети активности које планирају да спроведу у календар догађаја на сајту Европског дана језика и погледати како ће се овај дан прослављати широм Европе.

Фондација Темпус је национална контакт тачка за ову иницијативу у Србији. Све информације, као и ресурсе и интерактивне игре за наставнике и ученике, можете пронаћи на званичном сајту Европског дана језика, а можете послати и упит путем имејла на адресу office@tempus.ac.rs.