Филолошка гимназија, Београд

Милош Прајзовић

Филолошка гимназија је школа за надарене ученике у којој се редовна настава језика одвија на напредном нивоу, али у свакој генерацији постоји део ученика који могу да постигну још више.

Циљ овог пројекта је прављење и извођење представа на страним језицима – енглеском, шпанском и француском – као и коришћење драмских техника за учење и усвајање страних језика. У оквиру пројекта су настале три представе: „Le Monopoly“ на француском, „Vamos a por todas!“ на шпанском и „Virtue and Other Sins“ на енглеском. Већина активности се одвијала у школи, али су представе извођене и у другим школама и широм земље.

У првој фази су учествовале све три групе а ученици су се припремали за наступ на три различита језика заједно радећи на развоју глумачких вештина, гестикулацији, сценској интеракцији и превазилажењу треме. У другој фази су се групе раздвојиле и наставиле да раде по сличном плану активности. Бирале су релевантну тему и текст и разговарале о ликовима и радњи како би ученици потпуно разумели контекст представе. Потом су анализирани ликови, њихов друштвени статус и ситуације у којима се налазе да би ученици могли да пронађу лик који им највише одговара. Све групе су радиле на сценарију за представу. Неке су писале оригинално драмско дело (најнапреднија група), неке су додавале делове текста, а неке га прилагођавале како би се у представу укључили одређени друштвени и лични аспекти. У трећој фази су се ученици састајали у оквиру групе, разговарали о томе како представа напредује и организовали пробе. У последњој фази су ученици изводили представе – у својој школи и другим школама, као и на позоришном фестивалу за ученике где су освојили награде.