Warning: Illegal offset type in isset or empty in /home/tempus/public_html/jezici.obrazovanje.rs/wp-content/plugins/wp-user-frontend/includes/fields/class-field-radio.php on line 155

The Magical World of Books

Tokom celog projekta svi partneri radili su podjednako. Zajedno smo odabrali slikovnice koje ćemo čitati učenicima, aktivnosti koje ćemo sprovesti i delili smo zadatke. Komunicirali smo putem radnog prostora projekta (engl. Twin Space) i alata koje on nudi, biltena za nastavnike (engl. Teacher’s Bulletin) i poruka (engl. Twin Mail). Svako je mogao da deli svoje ideje o rasporedu. Ja sam imala dve grupe učenika po odeljenju – jednu koja je imala engleski dva puta nedeljno i jednu koja je imala jedan čas nedeljno. Uspeli smo da pročitamo sve priče i da sprovedemo prateće aktivnosti. Korišćene su priče koje je napisao Erik Karl (engl. Eric Carle).

‘Brown Bear, Brown Bear, What Do You See?’ je prva slikovnica koju smo čitali. S obzirom na to da se tekst i slike ponavljaju, delovalo je kao da je učenici sami čitaju. Uz ovu knjižicu vežbali su boje i životinje. Pošto ih je knjiga inspirisala, učenici su pravili životinje koristeći plastelin, a onda smo napravili i video-verziju knjige.

‘The Secret Birthday Message’ je sledeća slikovnica koju smo čitali, a uz pomoć koje su učenici učili oblike. Dala sam im delove tangrama i po prvi put pokušali su da naprave različite oblike u grupi. Čak su napravili i različite oblike onlajn. U tome su veoma uživali.

‘Rooster’s Off To See The World’ je bila sledeća priča. Pre nego što smo pročitali priču o petlu koji je pošao na put oko sveta, pitala sam svoje sedmogodišnjake da pogode i nacrtaju životinje koje sreće na putu. Kasnije smo radili matematiku i brojali glave i noge životinja.

‘The Mixed-Up Chameleon’ je naredna priča koju smo čitali. Pričali smo o životinjama koje žive u zoološkom vrtu, posebno kameleonima, kako izgledaju i šta jedu. Uz pomoć ove knjižice učenici su obnovili boje i delove tela različitih životinja. Crtali su trenutak kada se boje na kameleonu pomešaju.

Pošto su moji učenici mali i uživaju da se kreću, bili su veoma uzbuđeni kada smo čitali ‘From Head to Toe’. Mogli su da pokažu radnje koje se pojavljuju u priči tako da smo napravili za ostale eTwinning drugare. Učenici su kombinovali jogu i gimnastiku i smišljali izazovnije vežbe, kao npr. stoj na rukama, most, hodanje na rukama, što smo snimili i pozvali drugare iz drugih država da i sami pokušaju da ih urade.

Kada smo pričali o vremenu, ‘Little Cloud’ bio je odličan izbor. Priča je motivisala učenike da „čitaju“ oblake. Inspirisani knjigom, napravili su unikatna umetnička dela uz pomoć tempere i plavog papira.

‘The Very Hungry Caterpillar’ odlično se uklopila u priču o hrani i pomogla je učenicima da nauče i zapamte različite vrste hrane. Takođe su učili o životnom ciklusu leptira. Jedna grupa napravila je hranu koja se pominje u priči koristeći plastelin, a takođe smo napravili i video-verziju priče. Druge grupe su crtale ili pravile hranu koju vole, što smo, takođe, snimili.

‘The Very Busy Spider’ je poslednja priča koju smo čitali, a koja je pomogla učenicima da obnove imena domaćih životinja. Crtali su životinje, izgovarali njihova imena, oponašali zvuke i to smo snimili. Druge grupe su dale sve od sebe da naprave paukovu mrežu uz pomoć igle, vunice i kartonskog tanjira. Neki od učenika nikada pre toga nisu koristili iglu, te su uživali u ovoj aktivnosti.

Učenici su, takođe, pripremali božićne čestitke za svoje prijatelje i pevali božićne pesme. Takođe, pričali smo o dobrim i lošim stranama interneta i napravili poster koji smo podelili sa eTwinning prijateljima. Učenici su pregledali materijale koje su kreirali drugi partneri na projektu i učestvovali u . Sastavljali su slagalice i delove tangrama, odgovarali na kviz pitanja i proveravali koliko su razumeli priče, obnavljali boje, brojeve, nazive namirnica i dana u nedelji, te ređali sličice životinja na odgovarajuća mesta nakon što bi čuli snimak.

Zajedno smo odlučili koje materijale ćemo uključiti u zajedničku e-knjigu i onlajn kolekciju aktivnosti.

Partneri na projektu sarađivali su na različitim aktivnostima poput onlajn rečnika, na primer.

Od onlajn alata, korišćeni su: Genial.ly za interaktivne slike, mape i igrice, WordWall za kvizove, Canva za postere, Renderforest i Magisto za pravljenje videa, KinMaster i VideoPad za montažu videa, StoryJumper za saradnju na zajedničkoj e-knjizi, Wakelet za deljenje omiljenih aktivnosti, Poll Everywhere za evaluaciju, Jigsaw Planet za onlajn slagalice.

U učionici smo koristili laptop, tablet, mobilni telefon i fotoaparat. Učenici su uglavnom radili u parovima ili grupama, ali je čitanje uključivalo celu grupu.

Evaluacija je sprovedena dvosmerno.