Отворен конкурс за пројекте Европског центра за живе језике

 

Фондација Темпус, као национална контакт тачка за активности Европског центра за живе језике у Грацу, са изузетним задовољством обавештава да је Центар расписао конкурс за пројекте у оквиру новог четворогодишњег програма „Језичко образовање у срцу демократије“ (енгл. Language education at the heart of democracy). Нови програм се односи на период 2024–2027. године и заснива се на приоритетима у језичком образовању држава чланица Центра.

Конкурс је намењен стручњацима у области језичког образовања попут наставника, едукатора наставника, просветних инспектора, истраживача као и креатора планова и програма наставе и учења и наставних материјала.

Ове међународне пројекте спроводе тимови које чине најмање четири члана из различитих земаља. Неопходно је да чланови тима живе и раде у некој од 35 држава чланица Центра. У изузетним случајевима биће прихваћен максимално један члан тима који није из државе чланице Центра.

Пројекти треба да буду засновани на истраживању, а њихов резултат су практични ресурси за стручњаке у области језичког образовања, нпр. онлајн публикације, веб-сајтови, апликације, платформе, материјали, приручници, алати и сл. Пројекти не треба да буду везани за специфичан контекст и језик, већ морају да буду прилагодљиви и да се баве заједничким темама, питањима и изазовима у језичком образовању. На веб-сајту Центра доступни су пројекти одобрени и спроведени у претходном програму, као и ресурси развијени у оквиру ових пројеката.

Формулар за пријаве се налази овде. Документ у PDF формату треба преузети, попунити на рачунару и послати на адресу call@ecml.at.

Рок за подношење пријава је 31. август 2023. године до 23 часа.

Детаљне информације о пропозицијама конкурса и критеријумима за одабир пројектних пријава налазе се у тексту конкурса.

Конкурс истиче девет тематских области у језичком образовању које су идентификовале државе чланице у највећој мери путем истраживања крајем 2022. године. Поменутих девет области обухвата: учење језика на раном узрасту, знаковни језик, језике наставе, нове медије у језичком образовању, компетенције наставника и ученика, образовање и запошљавање миграната, планове и програме наставе и учења и оцењивање, CLIL, вишејезично и интеркултурно образовање. Њима је накнадно додата и десета област која се односи на трансверзалне компетенције.

Фокус и приоритети / Теме пројеката у новом конкурсу који су веома значајни за дефинисање предмета односно циљева Ваших пројеката налазе се овде. Важно је напоменути да они не представљају наслове Ваших будућих пројеката већ шире теме у оквиру којих треба дефинисати специфичније и усредсређеније пројекте.

Поводом отварања конкурса Центар је одржао два вебинара. На првом су подељене основне информације о пропозицијама конкурса као и неки корисни савети и искуства досадашњих координатора пројеката. Снимак првог вебинара можете погледати на следећим линковима на енглеском и француском, а материјали са вебинара налазе се овде. Други вебинар је био намењен потенцијалним учесницима конкурса, а посебно онима који се први пут сусрећу са овим конкурсом и упознају са активностима Центра. На овом вебинару је било речи о самом позиву за пројекте, критеријумима као и о формулару за пријаве. Снимак другог вебинара на енглеском језику можете погледати на овом линку, а материјали са вебинара налазе се овде.

Уколико имате питања, потребне су Вам додатне информације или појашњења у вези са конкурсом, желите да се консултујете и проверите да ли се Ваша тема уклапа у наведене приоритете Центра можете нас контактирати путем мејла jezici@tempus.ac.rs. Уколико желите можете се обратити директно и Центру путем мејла call@ecml.at.