Европски центар за живе језике (ECML) је институција Савета Европе са седиштем у Грацу, у Аустрији. Њихова мисија је промовисање квалитета и иновација у настави језика, као и пружање подршке земљама чланицама у спровођењу образовних политика.

ECML делује као катализатор реформи у настави и учењу језика, и то:

  • фокусирањем на праксу наставе и учења језика;
  • подстицањем на дијалог људи активних у овој области;
  • обучавањем наставника и других стручњака који се баве наставом и учењем језика;
  • подршком мрежама и истраживачким пројектима везаним за програм ECML-a.

У сарадњи са водећим европским стручњацима у овој области, ECML покреће и води четворогодишње програме који пружају оквир за иновативне пројекте и активности. Они су интегрисани у текуће активности везане за језичке политике и одговарају на главне изазове у учењу језика. Претходни програми су истраживали „Језике као средство друштвене кохезије” (2004–2007), „Оснаживање стручњака у области језика” (2008–2011), „Учење на страним језицима” (2012–2015) и „Језици у средишту учења” (2016–2019). Нови циклус који траје од 2020. до 2023. године бави се темом „Подстицање иновација у језичком образовању: промена контекста и развој компетенција”.

Пре почетка сваког четворогодишњег циклуса ECML објављује конкурс за подношење пријава који је намењен стручњацима у области језичког образовања за пројекте у домену њихове експертизе. Појединци се могу пријавити за координатора пројекта ако већ имају пројектну идеју, или као чланови међународног пројектног тима ако имају експертизу у траженој области али немају конкретну идеју за пројекат. Резултат спроведеног пројекта треба да буду ресурси за наставнике и друге стручњаке који се баве наставом и учењем језика. Обавештење о активним конкурсима биће благовремено објављено на овој веб-страници у одељку Вести, а описи већ спроведених пројеката налазе се у одељку Ресурси.

ECML такође нуди могућност похађања шестомесечне праксе, а конкурс се објављује два пута годишње. Заинтересовани могу да одаберу област у којој би желели да похађају праксу: организација догађаја и састанака, документација и ресурси, веб-сајт Центра и финансије и општи административни послови. Пракса је намењена недавно дипломираним студентима. Рокови за пријављивање су 28. фебруар за период од јула до децембра и 31. август за период од јануара до јуна наредне године. Све информације о садржају праксе, условима и начину пријављивања налазе се на овом линку.

Фондација Темпус је од 2019. године национална контакт тачка за активности Европског центра за живе језике. За информације о овом центру и њиховим активностима можете се обратити Фондацији Темпус путем имејла office@tempus.ac.rs или посетити веб-сајт ECML-а.