Европски дан језика 2021. године

Европски дан језика је иницијатива чији је циљ промовисање учења језика а коју је у сарадњи са Европском комисијом покренуо Савет Европе 2001. године. Од тада се овај дан обележава широм Европе 26. септембра сваке године. Ове године иницијатива слави свој 20. рођендан.

Европски дан језика намењен је свима који желе да се укључе, без обзира на узраст. Овај дан могу прослављати ученици, наставници, школе и друге установе, учешћем у већ постојећем догађају или организовањем сопствених активности.

Наставницима који желе да прославе овај дан са својим ученицима, на веб-сајту Европског дана језика доступне су разноврсне језичке игре и активности, попут квизова, брзалица, палиндрома, загонетних језика, језичких занимљивости и изазова који су припремљени посебно за прославу 20. рођендана иницијативе. Ту се налази и Приручник језичких изазова, који ученицима пружа прилику да решавају аутентичне свакодневне комуникационе задатке у учионици или изван ње. Задаци су прилагођени различитим узрастима и нивоима знања и доступни су на разним језицима. Новина ове године је унапређена апликација језичких изазова за тајне агенте која ће до септембра бити још богатија. За најмлађе ученике језика, који би желели да упознају Европу кроз једно језичко путовање, припремљен је приручник Ларино језичко путовање Европом.

У циљу промовисања догађаја, сви заинтересовани могу унети активности које планирају да спроведу у календар догађаја на сајту Европског дана језика и погледати како ће се овај дан прослављати широм Европе.

Савет Европе и Европски центар за живе језике и ове године за Европски дан језика обезбеђују одређену количину промотивних материјала – наруквица, налепница и оловки. Фондација Темпус, као национална контакт тачка за ову иницијативу, позива све заинтересоване наставнике који намеравају да обележе овај дан са својим ученицима да попуне захтев за добијање промотивних материјала најкасније до 30. јуна 2020. године. Због ограничене количине расположивих материјала, захтеви ће бити разматрани на основу садржаја пријаве. За добијање материјала је такође неопходно унети планиране активности у календар догађаја на сајту Европског дана језика најкасније до 15. августа. Сви пријављени ће добити обавештење о статусу захтева у првој половини септембра.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply