Европски дан језика 2022. године

Европски дан језика је иницијатива чији је циљ промовисање учења језика а коју је у сарадњи са Европском комисијом покренуо Савет Европе 2001. године. Од тада се овај дан обележава широм Европе 26. септембра сваке године.

Европски дан језика намењен је свима који желе да се укључе, без обзира на узраст. Овај дан могу прослављати ученици, наставници, школе и друге установе, учешћем у већ постојећем догађају или организовањем сопствених активности.

Наставницима који желе да прославе овај дан са својим ученицима, на веб-сајту Европског дана језика доступне су разноврсне језичке игре и активности. Ту можете пронаћи језичке изазове за тајне агенте у виду електронске књижице и апликације за мобилни телефон. Ови изазови ученицима пружају прилику да решавају аутентичне свакодневне комуникационе задатке у учионици или изван ње. Задаци су прилагођени различитим узрастима и нивоима знања и доступни су на разним језицима. Деца која желе да истраже сличности и разлике између европских језика и открију неке занимљивости, могу да крену на језичко путовање уз књижицу Ларино језичко путовање Европом. Током лета се планира постављање нових садржаја на веб-сајт, па ће наставници и ученици између осталог ту моћи да открију значење чувених цитата, играју игру „Где се налазим?“ и пронађу одговоре на „Питања о језицима која се никада нисте усудили да поставите“.      

У циљу промовисања догађаја, сви заинтересовани могу унети активности које планирају да спроведу у календар догађаја на сајту Европског дана језика и погледати како ће се овај дан прослављати широм Европе. Савет Европе и Европски центар за живе језике и ове године за Европски дан језика обезбеђују одређену количину промотивних материјала – наруквица, налепница и оловки. Фондација Темпус, као национална контакт тачка за ову иницијативу, позива све заинтересоване наставнике који намеравају да обележе овај дан са својим ученицима да попуне захтев за добијање промотивних материјала најкасније до 5. јула 2020. године. Због ограничене количине расположивих материјала, захтеви ће бити разматрани на основу садржаја пријаве. За добијање материјала је такође неопходно унети планиране активности у календар догађаја на сајту Европског дана језика најкасније до 31. aвгуста 2022. Сви пријављени ће половином септембра добити обавештење о статусу захтева.