Летња академија Европског центра за живе језике у Грацу

Европски центар за живе језике у Грацу организује Летњу академију за едукаторе наставника језика „Подстицање иновација у европском образовању наставника језика” (енгл. Inspiring Innovation in European Language Teacher Education), која ће се одржати од 24. до 28. јуна 2024. године у Грацу.

Фондација Темпус, као контакт тачка за активности Европског центра за живе језике, расписује позив за учеснике. Заинтересовани кандидати могу да се пријаве попуњавањем формулара који је доступан овде.

Рок за пријаве је 24. март 2024. године до краја дана.

Укупан број учесника је ограничен. Избор представника из Србије вршиће се на основу професионалног искуства, мотивације за учешће на догађају, плана дисеминације и других релевантних информација које заинтересовани наведу у пријавном формулару. Језици радионице су енглески и француски, те кандидати треба да познају један од ова два језика на нивоу Ц1. Коначну одлуку о учешћу номинованог кандидата из Србије донеће Центар за живе језике у Грацу.

Учешће на догађају је бесплатно. Изабраном кандидату Европски центар за живе језике надокнадиће трошкове превоза, док трошкове смештаја у Грацу сносе сами. Учесници су у обавези да присуствују целокупном догађају.

Циљ догађаја је развијање вештина едукатора наставника који се баве језичким образовањем како би могли да пруже подршку професионалном развоју наставника,  који треба да одговоре на сложене језичке потребе данашњих ученика.

Учесници Летње академије имаће прилику да са колегама из Европе размене искуства, и да разматрају и преиспитају начине на које образују наставнике језика из транснационалне перспективе. На догађају ће се обрађивати актуелна питања у области образовања наставника језика и теме које се тичу принципа језичких политика Савета Европе и Европске комисије. Прелиминарни програм се налази овде.

На позив могу да се пријаве стручњаци који раде у области образовања наставника језика:

  • запослени у високошколским установама (предавачи, едукатори наставника итд.) који су укључени у иницијално образовање наставника језика;
  • просветни инспектори;
  • ментори који прате будуће наставнике језика током стицања квалификација;
  • запослени у високошколским установама који су укључени у активности професионалног развоја на радном месту у области језичког образовања;
  • едукатори наставника који се баве истраживањем у области језичког образовања;
  • представници интересних група укључени у развој политика које се тичу образовања наставника (нпр. чланови комисије задужени за састављање плана и програма на националном нивоу);
  • координатори задужени за професионални развој наставника у својој школи.

Позив је отворен за искусне едукаторе наставника језика, као и оне који су на почетку каријере. Они треба да испоље посвећеност образовању наставника – да предводе иновативне пројекте, истраживања, реформе или да томе теже. Кандидати треба да знају да развију и спроведу акциони план који ће саставити са осталим учесницима Летње академије. Од кандидата се очекује да деле информације и увиде које стекну и да потом спроведу активности које ће допринети образовању наставника у својој установи, а пожељно и на регионалном или националном нивоу.

За сва додатна питања која се тичу пријаве или самог догађаја можете контактирати са нама слањем имејла на адресу jezici@tempus.ac.rs.