Прикључите се обележавању 20. рођендана Европског дана језика

Уочи прославе 20. рођендана Европског дана језика, иницијативе чији је циљ промовисање учења језика а коју је у сарадњи са Европском комисијом покренуо Савет Европе 2001. године, са Вама са задовољством делимо још предлога догађаја и активности које можете организовати и у којима можете учествовати како бисте са што више уживања обележили овај дан.

Сада можете наћи на српском језику апликацију језичких изазова за тајне агенте 2021, а Лара ће Вас такође повести на путовање кроз различите језике Европе на српском језику и помоћи да научите нове речи на тим језицима и сазнате занимљивости које до сада нисте знали.

Уколико желите додатно да се инспиришете о језичким активностима које се могу организовати уз држање дистанце можете их погледати овде. Такође Вас позивамо да учествујете у Посластичарском изазову поводом 20. рођендана Европског дана језика. Своје рецепте можете слати до 30. септембра 2021. године, а 20 најбољих биће објављено у Кувару који ће победници добити као награду. Уколико Ви или Ваши ученици волите да се такмичите можете се прикључити и изазову да за 20 секунди пожелите Срећан рођендан! на што више језика до 30. септембра 2021. године. Такмичење за дизајн мајице за Европски дан језика 2022. године отворено је до 31. децембра 2021.

Више о свим овим и осталим активностима које можете организовати поводим прославе Европског дана језика можете наћи на сајту ове иницијативе,  а до 20. октобра 2021. овде можете гласати за активност или догађај који Вам се највише допадају.

Овом приликом са Вама делимо и обраћање Снежане Самарџић-Марковић, генералне директорке Директората за демократију Савета Европе, које је објављено поводом обележавања 20. година од настанка иницијативе Европски дан језика.

Како би Ваша активност на друштвеним мрежама била видљивија можете да користите хештегове #coeEDL #20EDL или #happybirthdayEDL када објављујете постове.

На крају, желимо да Вас позовемо да испратите онлајн догађај који Европска комисија организује поводом обележавања Европског дана језика 27. септембра од 12 до 14 часова по средњоевропском времену – Језичке компетенције у Европском простору образовања.

Желимо Вам срећан 20. Европски дан језика!

Радионица Digital citizenship through language education Европског центра за живе језике у Грацу

У оквиру свог двогодишњег програма „Покретање иновација у настави и учењу језика: променљиви контексти, компетенције у развоју” (Inspiring innovation in language education: changing contexts, evolving competences), Европски центар за живе језике у Грацу организује четврту радионицу под називом „До дигиталног грађанства кроз наставу језика” (енгл: “Digital citizenship through language education”) која ће се одржати 4. и 5. новембра 2021. године. Планирано је да се радионица одржи у Грацу уколико епидемиолошка ситуација дозволи и путовање учесника буде могуће. У супротном, радионица ће се одржати онлајн или у комбинованом облику – делом онлајн, а делом уживо. Више о самом догађају, доступно је на страници Европског центра за живе језике.

Овом приликом, Фондација Темпус као контакт тачка за активности Европског центра за живе језике, расписује позив за учеснике. Заинтересовани кандидати могу се пријавити путем формулара који је доступан овде.

Рок за пријаве продужен је до 22. августа до краја дана.

Како је укупан број места ограничен, за учеснике из сваке од држава чланица (укључујући Србију) на располагању је по једно место. Избор представника из Србије вршиће се на основу професионалног искуства и плана дисеминације информација стечених учешћем на догађају које заинтересовани опишу кроз пријавни формулар.

Позив је намењен наставницима у средњим школама, високом образовању и образовању одраслих, као и стручњацима који се баве обучавањем наставника.

Када су у питању искуство и компетенције, неопходно је да потенцијални учесници имају основне рачунарске вештине, и да користе паметни телефон, таблет и Интернет. Такође, догађај је намењен учесницима који се интерeсују за образовање за дигитално грађанство и имају искуства са дигиталним наставним материјалима.

Пре радионице, од учесника се очекује да учествују у онлајн припремној фази (прва фаза радионице), да прочитају и дају повратну информацију о педагошком оквиру (око 60 страна) као и о неким задацима који су развијени у оквиру пројекта (да попуне формулар за повратну информацију).

У току саме радионице, од учесника се очекује да допринесу и да сарађују приликом развоја задатака и активности, да размењују утиске и мишљења о основним принципима пројекта (концепција грађана као корисника језика и дигиталне технологије; педагошки приступ, задаци из стварног света). Учесници ће радити у малим групама у оквиру којих ће развијати задатке и активности за наставу и учење језика који доприносе развоју дигиталног грађанства. Они ће такође предлагати смернице за спровођење ових задатака и активности.

Након радионице, учесници треба активно да учествују у испуњавању задатака и спровођењу активности који су настали у оквиру радионице, да учествују у разменама и дискусијама на пројектној платформи, да шире информације које се тичу пројекта и његових ресурса као и да држе обуке.

Радни језици радионице су енглески и француски, а биће обезбеђен и симултани превод са једног језика на други језик.

У случају питања поводом попуњавања пријаве или о самој радионици, можете нам се обратити путем имејл адресе: office@tempus.ac.rs.

Радионица Developing teacher competences for pluralistic approaches Европског центра за живе језике у Грацу

У оквиру свог двогодишњег програма „Покретање иновација у настави и учењу језика: променљиви контексти, компетенције у развоју” (Inspiring innovation in language education: changing contexts, evolving competences), Европски центар за живе језике у Грацу организује трећу радионицу под називом „Развијање компетенција наставника за плуралистичке приступе” (енгл: “Developing teacher competences for pluralistic approaches) која ће се одржати 28. и 29. септембра 2021. године. Планирано је да се радионица одржи у Грацу уколико епидемиолошка ситуација дозволи и путовање учесника буде могуће. У супротном, радионица ће се одржати онлајн или у комбинованом облику – делом онлајн, а делом уживо. Више о самом догађају, доступно је на страници Европског центра за живе језике.

Овом приликом, Фондација Темпус као контакт тачка за активности Европског центра за живе језике, расписује позив за учеснике. Заинтересовани кандидати могу се пријавити путем формулара који је доступан овде.

Рок за пријаве продужен је до 25. јула до краја дана.

Како је укупан број места ограничен, за учеснике из сваке од држава чланица (укључујући Србију) на располагању је по једно место. Избор представника из Србије вршиће се на основу професионалног искуства и плана дисеминације информација стечених учешћем на догађају које заинтересовани опишу кроз пријавни формулар.

Позив је, пре свега, намењен стручњацима који се баве обучавањем наставника у различитим областима језичког образовања и на различитим нивоима образовања и покривају теме као што су регионални и страни језици и језички аспекти наставе у свим предметима, укључујући и језик наставе као предмет.

Када су у питању искуство и компетенције, неопходно је да потенцијални учесници добро познају плуралистичке приступе а посебно плуралистичке приступе који се налазе на carap.ecml.at. Такође је неопходно да имају искуство у примени ових приступа у настави односно образовању наставника.

Пре радионице, од учесника се очекује да прикупе информације о потребама корисника у националном контексту што подразумева општи опис ситуације, наставничке компетенције које треба развити, опис постојећих материјала за обуке. Учесници такође треба да прегледају постојеће алате које добију од пројектног тима Центра који их развио, да их анализирају и, уколико је могуће, да разговарају о њима са колегама и почну да их користе. У току саме радионице, од учесника се очекује да допринесу развоју алата и њиховој применљивости у различитим контекстима. Након радионице, учесници треба активно да учествују у развоју мреже за сарадњу што подразумева даље развијање алата, евалуацију учинка алата како би се даље унапређивали, размену искустава, сарадњу са колегама у националном контексту као и дисеминацију.

Радни језици радионице су енглески и француски, а биће обезбеђен и симултани превод са једног језика на други језик.

У случају питања поводом попуњавања пријаве или о самој радионици, можете нам се обратити путем имејл адресе: office@tempus.ac.rs.