Позив на конкурс за Европску језичку ознаку

Са посебним задовољством Вас обавештавамо да Фондација Темпус расписује конкурс за такмичење за Европску језичку ознаку (енгл. European Language Label (ELL)).

Европска језичка ознака је признање чији је циљ да истакне и награди иновативне и креативне пројекте/иницијативе у области наставе и учења језика широм Европе. Она служи и као подстицај за представљање и ширење резултата ових пројеката/иницијатива и за промовисање јавног интереса за унапређење језичких вештина. У овој иницијативи учествују државе које имају статус програмске земље у Еразмус+ програму. Ознака се додељује у склопу конкурса једном у две године, а више о резултатима последњег конкурса можете прочитати овде.

За Језичку ознаку могу се пријавити пројекти/иницијативе који су завршени или се налазе у завршној фази и имају конкретне видљиве резултате, а који су спроведени у Републици Србији. На конкурс је могуће пријавити пројекте/иницијативе који су завршени највише 12 месеци пре рока за подношење пријава. Такође, на конкурс је могуће пријавити пројекте/иницијативе који се односе на наставу једног од следећих страних језика који се изучавају у школама: енглески, немачки, француски, руски, шпански или италијански.

Услед пријављених техничких проблема приликом пријаве, рок за подношење пријава је продужен до 5. септембра 2021. године до краја дана.

За учешће на конкурсу потребно је попунити пријавни формулар (https://kvop.tempus.ac.rs/prijavni-formular-evropska-jezicka-oznaka-2021/), а у тексту конкурса који с налази овде, можете наћи детаљније смернице и упутства за пријаву као и критеријуме за доделу Европске језичке ознаке за 2021. годину. Неки од критеријума за доделу Европске језичке ознаке односе се на свеобухватност, креативност, оригиналност и европску димензију пројекта/иницијативе, прилагодљивост различитим контекстима, као и усклађеност са тематским приоритетима који су дефинисани актуелним позивом о чему можете читати више у самом тексту конкурса.

Напомена: Текст конкурса је у делу „Подносиоци пријава који имају право учешћа” допуњен 2. августа 2021. године како би се додатно појаснило ко може пријавити пројекте и иницијативе на Конкурс.

Након пристизања пријава и оцена комисије, резултати конкурса за Европску језичку ознаку биће објављени и биће прилике да награђени учесници буду свечано проглашени у склопу догађаја којим се обележава Европски дан језика 26. септембра. Више информација о овом догађају уследиће у наредном периоду.

Поред овог конкурса, Фондација Темпус расписала је и конкурс за Базу језичких пракси о којем више детаља можете наћи овде. Активности/иницијативе које пријављујете на конкурс за Европску језичку ознаку можете истовремено да пријавите и за Базу језичких пракси тако што ћете дату опцију обележити у самом пријавном формулару. Конкурс за Европску језичку ознаку намењен је активностима које су завршне или у завршним фазама и које имају видљиве резултате, док на конкурс за Базу језичких пракси можете пријавити и активности које нису нужно завршене и немају јасно видљиве резултате већ могу представљати добро разрађену и осмишљену идеју за неку конкретну језичку активност.

Уколико желите да се детаљније упознате са конкурсима, позивамо Вас да се пријавите на вебинар који организујемо 11. 08. 2021. од 16 до 17 часова. Више информација о вебинару можете пронаћи овде.

Уколико имате питања у вези са конкурсом можете нам писати на имејл office@tempus.ac.rs.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply