Poziv na konkurs za Evropsku jezičku oznaku

Sa posebnim zadovoljstvom Vas obaveštavamo da Fondacija Tempus raspisuje konkurs za takmičenje za Evropsku jezičku oznaku (engl. European Language Label (ELL)).

Evropska jezička oznaka je priznanje čiji je cilj da istakne i nagradi inovativne i kreativne projekte/inicijative u oblasti nastave i učenja jezika širom Evrope. Ona služi i kao podsticaj za predstavljanje i širenje rezultata ovih projekata/inicijativa i za promovisanje javnog interesa za unapređenje jezičkih veština. U ovoj inicijativi učestvuju države koje imaju status programske zemlje u Erazmus+ programu. Oznaka se dodeljuje u sklopu konkursa jednom u dve godine, a više o rezultatima poslednjeg konkursa možete pročitati ovde.

Za Jezičku oznaku mogu se prijaviti projekti/inicijative koji su završeni ili se nalaze u završnoj fazi i imaju konkretne vidljive rezultate, a koji su sprovedeni u Republici Srbiji. Na konkurs je moguće prijaviti projekte/inicijative koji su završeni najviše 12 meseci pre roka za podnošenje prijava. Takođe, na konkurs je moguće prijaviti projekte/inicijative koji se odnose na nastavu jednog od sledećih stranih jezika koji se izučavaju u školama: engleski, nemački, francuski, ruski, španski ili italijanski.

Usled prijavljenih tehničkih problema prilikom prijave, rok za podnošenje prijava je produžen do 5. septembra 2021. godine do kraja dana.

Za učešće na konkursu potrebno je popuniti prijavni formular (https://kvop.tempus.ac.rs/prijavni-formular-evropska-jezicka-oznaka-2021/), a u tekstu konkursa koji s nalazi ovde, možete naći detaljnije smernice i uputstva za prijavu kao i kriterijume za dodelu Evropske jezičke oznake za 2021. godinu. Neki od kriterijuma za dodelu Evropske jezičke oznake odnose se na sveobuhvatnost, kreativnost, originalnost i evropsku dimenziju projekta/inicijative, prilagodljivost različitim kontekstima, kao i usklađenost sa tematskim prioritetima koji su definisani aktuelnim pozivom o čemu možete čitati više u samom tekstu konkursa.

Napomena: Tekst konkursa je u delu „Podnosioci prijava koji imaju pravo učešća” dopunjen 2. avgusta 2021. godine kako bi se dodatno pojasnilo ko može prijaviti projekte i inicijative na Konkurs.

Nakon pristizanja prijava i ocena komisije, rezultati konkursa za Evropsku jezičku oznaku biće objavljeni i biće prilike da nagrađeni učesnici budu svečano proglašeni u sklopu događaja kojim se obeležava Evropski dan jezika 26. septembra. Više informacija o ovom događaju uslediće u narednom periodu.

Pored ovog konkursa, Fondacija Tempus raspisala je i konkurs za Bazu jezičkih praksi o kojem više detalja možete naći ovde. Aktivnosti/inicijative koje prijavljujete na konkurs za Evropsku jezičku oznaku možete istovremeno da prijavite i za Bazu jezičkih praksi tako što ćete datu opciju obeležiti u samom prijavnom formularu. Konkurs za Evropsku jezičku oznaku namenjen je aktivnostima koje su završne ili u završnim fazama i koje imaju vidljive rezultate, dok na konkurs za Bazu jezičkih praksi možete prijaviti i aktivnosti koje nisu nužno završene i nemaju jasno vidljive rezultate već mogu predstavljati dobro razrađenu i osmišljenu ideju za neku konkretnu jezičku aktivnost.

Ukoliko želite da se detaljnije upoznate sa konkursima, pozivamo Vas da se prijavite na vebinar koji organizujemo 11. 08. 2021. od 16 do 17 časova. Više informacija o vebinaru možete pronaći ovde.

Ukoliko imate pitanja u vezi sa konkursom možete nam pisati na imejl office@tempus.ac.rs.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply