OŠ Svetislav Golubović Mitraljeta, Beograd

Ivana Pušica

Projekat Discovering Science sproveden je od septembra 2017. godine do jula 2019. godine. To je dvogodišnji projekat o jeziku, nauci, istoriji i nasleđu. Započet je na inicijativu škole Collège Jean Renoir iz Bulonj Bijankura i osnovne škole Svetislav Golubović Mitraljeta iz Batajnice.

Projekat se sastojao iz dva dela. Cilj je da se učenicima daju smernice za kreiranje masovnih otvorenih onlajn kurseva (engl. MOOC) o značajnim evropskim naučnicima. Projekat je sprovođen u tri faze: istraživanje i dokumentovanje; sastanci i zajednički rad; priprema onlajn kurseva i završni koraci. Ovaj obrazac je primenjivan u prethodne dve godine.

Prvi deo projekta je nazvan „Otkrivanje električne energije – Nikola Tesla“ i usmeren je na sticanje i primenu znanja iz engleskog jezika, fizike, istorije, informacionih tehnologija i građanskog vaspitanja. Projekat se odvijao u školi, muzejima, na ekskurzijama, kao i u francuskim i srpskim porodicama.

U prvoj godini projekta, učenici su radili istraživanje o Nikoli Tesli, njegovom životu i izumima. U završnoj fazi istraživanja Srbiju su posetili učenici i nastavnici iz Francuske. Dvadeset jedan učenik i tri nastavnika iz Francuske su došli u Srbiju i proveli sedam dana sa svojim vršnjacima i kolegama, kao i porodicama učenika iz Srbije. U ovom periodu, učenici su nastavili sa istraživanjem i posetili Muzej Nikole Tesle, pohađali razne radionice, napravili dinamo-lampe i Teslin transformator, učestvovali u eksperimentima koje su organizovali nastavnici i Fizički fakultet u Beogradu, pravili video-snimke, pripremili onlajn kurs i kvizove za druge učenike.

Drugi deo projekta je nazvan „Otkrivanje mehanike – Luj Reno“ i usmeren je na sticanje znanja iz engleskog jezika, fizike, matematike, istorije, informacionih tehnologija, francuskog jezika i građanskog vaspitanja (ljudska prava, demokratija, medijska pismenost, značaj društvenih mreža). Započet je u septembru 2018. godine. Učenici su blisko sarađivali, radeći na zajedničkim aktivnostima i sa zajedničkim ciljevima – pripremili su onlajn kurs na temu mehanike i života i rada Luja Renoa, učestvovali u radionicama, pravili automobile na vodonični pogon, makete solarnih automobila, video-snimke, postere i uputstva. U aprilu 2019. godine, 21 učenik, tri nastavnika i direktor osnovne škole Svetislav Golubović Mitraljeta posetili su Bulonj Bijankur u Parizu kako bi zajedno sa partnerima iz Francuske završili ovaj deo projekta.