ОШ Франце Прешерн, Београд

Биљана Вишњић

Циљ пројекта Skype with Serbia! је да се ученицима обезбеди безбедно окружење у којем ће користити енглески језик. У оквиру Скајп клуба школе, редовно се успоставља веза са другим школама у Европи и широм света, као и са бројним установама расположеним за овакав вид комуникације. Ученици су до сада путем Скајпа разговарали о актуелним спортским догађајима, популарним видео-играма, фестивалима, празницима, хобијима, храни, музици, филмовима, серијама, пријатељству, школским активностима, националним химнама, заставама, животињама, биљкама, екологији, историји, географији, начинима поздрављања на различитим језицима, пријатељству, стварима које их чине срећним, итд. На овај начин ученици се упознају са различитим културама из свих делова света. Учећи о њима, они увиђају да су људи истовремено и различити и слични, као и да их могу упознати и разумети тако што ће разговарати са њима и размењивати искуства.

Главни догађај у оквиру активности путем Скајпа организован је за Европски дан језика 2018. године, када је Скајп клуб организовао шесточасовни маратон. Овај догађај је обухватао виртуелна путовања у Русију, Вајоминг у САД, национални парк у Калаверасу у Калифорнији и национални парк Јелоустон, као и Мистериозни Скајп са Индијаном. Поред активности путем Скајпа, тог дана школу су посетила и два госта – наставница из Кине и студент волонтер из Туниса. Они су представили своје две земље, а ученици ОШ „Франце Прешерн” су представили Србију.

Интердисциплинарни пројекат Skype with Serbia! омогућава деци 21. века да уче о свету у коме живе на њима близак начин, да сарађују са вршњацима, да буду креативни и да поштују традицију и обичаје других народа.