Средња стручна школа Бранко Радичевић, Рума

Даниела Васић

Пројекат „Обележавање Европског дана језика“ спроведен је у три града у Војводини 26. септембра 2018. године. Нагласак је био на значају учења страних језика у савременим школама кроз различите видове неформалног учења. Различите организације и школе су се повезале ради заједничког организовања активности.

Централном догађају прославе претходиле су припремне активности. У првој активности, „Прављење постера“, ученици првог разреда су радили на проналажењу језичких садржаја на што више европских језика. Правили су вишејезичне постере са једном речи, изреком или једним изразом на различитим европским језицима уз помоћ наставника.

У активности „Цртање застава европских земаља за учеснике спортских догађаја“ ученици су правили заставе за кошаркашки, фудбалски, рукометни и одбојкашки тим. За сваки спортски догађај одабрано је 6-7 европских земаља.

У активности „Прављење навијачких транспарената“ ученици су правили транспаренте са порукама на језицима учесника кошаркашког финала на централном догађају.

Утакмица је била централни догађај на прослави Европског дана језика који је одржан у фискултурној сали уз помоћ наставника физичког. Навијачи су били другови из одељења, други наставници и гости на прослави.

Активност „Хајде да пишемо на европским језицима“ одржана је испред школске библиотеке 26. септембра. Ученици су писали песме, стихове и натписе на различитим европским језицима на „Зиду Европског дана језика“. Ту је била и кутија са изрекама, дијалозима и песмама на разним језицима. Ученици су извлачили цедуљице и преписивали њихов садржај на одговарајући део зида посвећен земљи у којој се дати језик говори.

У ходницима свих школа учесница била је организована изложба, па су сви ученици и гости имали прилику да виде ученичке радове на тему Европског дана језика.