Srednja stručna škola Branko Radičević, Ruma

Daniela Vasić

Projekat „Obeležavanje Evropskog dana jezika“ sproveden je u tri grada u Vojvodini 26. septembra 2018. godine. Naglasak je bio na značaju učenja stranih jezika u savremenim školama kroz različite vidove neformalnog učenja. Različite organizacije i škole su se povezale radi zajedničkog organizovanja aktivnosti.

Centralnom događaju proslave prethodile su pripremne aktivnosti. U prvoj aktivnosti, „Pravljenje postera“, učenici prvog razreda su radili na pronalaženju jezičkih sadržaja na što više evropskih jezika. Pravili su višejezične postere sa jednom reči, izrekom ili jednim izrazom na različitim evropskim jezicima uz pomoć nastavnika.

U aktivnosti „Crtanje zastava evropskih zemalja za učesnike sportskih događaja“ učenici su pravili zastave za košarkaški, fudbalski, rukometni i odbojkaški tim. Za svaki sportski događaj odabrano je 6-7 evropskih zemalja.

U aktivnosti „Pravljenje navijačkih transparenata“ učenici su pravili transparente sa porukama na jezicima učesnika košarkaškog finala na centralnom događaju.

Utakmica je bila centralni događaj na proslavi Evropskog dana jezika koji je održan u fiskulturnoj sali uz pomoć nastavnika fizičkog. Navijači su bili drugovi iz odeljenja, drugi nastavnici i gosti na proslavi.

Aktivnost „Hajde da pišemo na evropskim jezicima“ održana je ispred školske biblioteke 26. septembra. Učenici su pisali pesme, stihove i natpise na različitim evropskim jezicima na „Zidu Evropskog dana jezika“. Tu je bila i kutija sa izrekama, dijalozima i pesmama na raznim jezicima. Učenici su izvlačili ceduljice i prepisivali njihov sadržaj na odgovarajući deo zida posvećen zemlji u kojoj se dati jezik govori.

U hodnicima svih škola učesnica bila je organizovana izložba, pa su svi učenici i gosti imali priliku da vide učeničke radove na temu Evropskog dana jezika.