Srpska dopunska škola u Parizu

Blaženka Trivunčić

Projekat „Obrazovni krug“ povezuje učenike iz šest osnovnih škola u Srbiji koji uče francuski kao strani jezik i učenike iz srpskih dopunskih škola u Francuskoj koji uče srpski jezik. Od marta do juna 2018. godine u projektu je učestvovalo 70 učenika i 10 nastavnika. Autori projekta su dr Gordana Stepić i Blaženka Trivunčić, a koordinator programa projekta je Stevan Kovačević.

Cilj projekta je razvijanje jezičkih kompetencija kroz direktnu, vođenu komunikaciju putem elektronskih alata u predstavljanju tema iz istorije, kulture, tradicije i sporta.

Prvi krug („Predstavljamo se“): Predstavljanje i upoznavanje u osnovnom krugu komunikacije teklo je kroz izradu lične karte uz razgovor o sličnostima i razlikama u srpskoj i francuskoj školi, počev od školskih aktivnosti, trajanja radnog dana, školskih časova i odmora, do predmeta i načina ocenjivanja.

Drugi krug („Volim…“): Uže teme se tiču oblasti muzike, sporta, nauke i kulture uz predstavljanje znamenitih ličnosti, dostignuća i kulturno-istorijskih spomenika.

Treći krug („Simboli zemalja“): Državna obeležja Srbije i Francuske, valute i znamenite ličnosti predstavljeni su u svim zemljama i školama uz mnogo emocija i kulturno-istorijskih veza. Osećaj pripadništva, ponosa i rodoljublja potvrdilo je zajedničko pevanje himne Bože pravde, a učenički talenti doprineli su raznovrsnim interpretacijama, od izvođenja himne Bože pravde na trubi do snažne interpretacije Marseljeze. Proces učenja aktivira se putem igre, kviza, fotografije, zvuka i reči. Angažovanje učenika je višestruko, od traganja za obeležjima do aktiviranja saznajnih i leksičkih potencijala.

Četvrti krug („Vodim te tamo“): Učenici kreiraju vodič, mozaik znamenitosti srpske i francuske kulture, tako što biraju obeležje grada u kome se škola nalazi. Zajednički vodič sačinjen je od  prezentacija, fotografija i filmova koje je osmislio svaki učenički par.

Peti krug („Mi smo povezani“): Uz pomoć nastavnika đaci istražuju tradicionalno francusko–srpsko prijateljstvo, istorijske događaje i spomenike, svedoke veza između ovih zemalja.

Šesti krug („Učenici biraju“): Završna tema je realizovana na predlog učenika. Đaci su prikazali svoje talente uz interpretacije srpskih i francuskih pesma na gitari, violini i saksofonu. Uz predstavljanje omiljenih sportova i hobija, šaha, slaganja Rubikove kocke, zabavno je bilo i nadmetanje u „jezičkim vratolomijama“.