Радионица Digital citizenship through language education Европског центра за живе језике у Грацу

У оквиру свог двогодишњег програма „Покретање иновација у настави и учењу језика: променљиви контексти, компетенције у развоју” (Inspiring innovation in language education: changing contexts, evolving competences), Европски центар за живе језике у Грацу организује четврту радионицу под називом „До дигиталног грађанства кроз наставу језика” (енгл: “Digital citizenship through language education”) која ће се одржати 4. и 5. новембра 2021. године. Планирано је да се радионица одржи у Грацу уколико епидемиолошка ситуација дозволи и путовање учесника буде могуће. У супротном, радионица ће се одржати онлајн или у комбинованом облику – делом онлајн, а делом уживо. Више о самом догађају, доступно је на страници Европског центра за живе језике.

Овом приликом, Фондација Темпус као контакт тачка за активности Европског центра за живе језике, расписује позив за учеснике. Заинтересовани кандидати могу се пријавити путем формулара који је доступан овде.

Рок за пријаве продужен је до 22. августа до краја дана.

Како је укупан број места ограничен, за учеснике из сваке од држава чланица (укључујући Србију) на располагању је по једно место. Избор представника из Србије вршиће се на основу професионалног искуства и плана дисеминације информација стечених учешћем на догађају које заинтересовани опишу кроз пријавни формулар.

Позив је намењен наставницима у средњим школама, високом образовању и образовању одраслих, као и стручњацима који се баве обучавањем наставника.

Када су у питању искуство и компетенције, неопходно је да потенцијални учесници имају основне рачунарске вештине, и да користе паметни телефон, таблет и Интернет. Такође, догађај је намењен учесницима који се интерeсују за образовање за дигитално грађанство и имају искуства са дигиталним наставним материјалима.

Пре радионице, од учесника се очекује да учествују у онлајн припремној фази (прва фаза радионице), да прочитају и дају повратну информацију о педагошком оквиру (око 60 страна) као и о неким задацима који су развијени у оквиру пројекта (да попуне формулар за повратну информацију).

У току саме радионице, од учесника се очекује да допринесу и да сарађују приликом развоја задатака и активности, да размењују утиске и мишљења о основним принципима пројекта (концепција грађана као корисника језика и дигиталне технологије; педагошки приступ, задаци из стварног света). Учесници ће радити у малим групама у оквиру којих ће развијати задатке и активности за наставу и учење језика који доприносе развоју дигиталног грађанства. Они ће такође предлагати смернице за спровођење ових задатака и активности.

Након радионице, учесници треба активно да учествују у испуњавању задатака и спровођењу активности који су настали у оквиру радионице, да учествују у разменама и дискусијама на пројектној платформи, да шире информације које се тичу пројекта и његових ресурса као и да држе обуке.

Радни језици радионице су енглески и француски, а биће обезбеђен и симултани превод са једног језика на други језик.

У случају питања поводом попуњавања пријаве или о самој радионици, можете нам се обратити путем имејл адресе: office@tempus.ac.rs.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply