Радионица ECML-a: „Нови ресурси за планирање образовања наставника које је језички осетљиво”

У оквиру четворогодишњег програма „Покретање иновација у настави и учењу језика: променљиви контексти, компетенције у развоју” (енгл. Inspiring innovation in language education: changing contexts, evolving competences), Европски центар за живе језике у Грацу (ECML) организује радионицу под називом „Нови ресурси за планирање образовања наставника које је језички осетљиво” (енгл: Building blocks for planning language-sensitive teacher educationкоја ће се одржати 14. и 15. фебруара 2023. године у Грацу.

Овом приликом, Фондација Темпус као контакт тачка за активности Европског центра за живе језике, расписује позив за учеснике. Заинтересовани кандидати могу се пријавити путем формулара који је доступан овде. Молимо Вас да пре пријављивања прочитате детаљан опис радионице и услове за учешће.

Рок за пријаве је 30. новембар до краја дана.

Како је укупан број места ограничен, за учеснике из сваке од држава чланица (укључујући Србију) на располагању је по једно место. Избор представника из Србије вршиће се на основу професионалног искуства и плана дисеминације информација стечених учешћем на догађају које заинтересовани опишу кроз пријавни формулар.

Циљ овог догађаја је испитивање и ревидирање нових ресурса који су осмишљени са циљем да усмере већу пажњу на образовање које је језички осетљиво у садржају планова и програма и њиховом спровођењу и у модулима у склопу иницијалног образовања наставника и обука на радном месту.

Позив је намењен:

  • едукаторима наставника који раде на различитим нивоима образовања и са наставницима различитих предмета;
  • креаторима планова и програма наставе и учења за иницијално образовање наставника и онима који надгледају и прате обуке наставника на радном месту.

Потребна искуства и компетенције за учешће на радионици

Учесници радионице треба да имају скорашње или актуелно искуство као едукатори наставника као и да својим радом доприносе осмишљавању и ревизији програма и модула у области образовања наставника. Такође, треба да покажу интересовање за планирање образовања наставника које је језички осетљиво како кроз језичке тако и нејезичке предмете, као и да познају европске инструменте или да желе да се упознају са европским инструментима који се тичу образовања наставника и наставничких компетенција.

Пре радионице, од учесника се очекује се упознају са активностима или да испробају одређене активности у радним верзијама нових ресурса, као и да припреме повратне информације о њима.

У току саме радионице, учесници ће разговарати о новим ресурсима, давати предлоге за њихово унапређивање и предлагати нове ресурсе. Такође ће делити своја знања како би допринели изградњи добрих језички осетљивих и вишејезичних пракси у области образовања наставника како за актуелне тако и будуће наставнике различитих предмета.

Након радионице, учесници ће учествовати у испробавању, даљем развоју и дисеминацији нових ресурса у свом контексту.

Радни језици радионице су енглески и немачки, и потребно је да језички ниво учесника буде најмање Ц1. Биће обезбеђен симултани превод са једног језика на други.

Уколико имате питања везана за попуњавање пријаве или догађај, можете нам се обратити путем имејл адресе: jezici@tempus.ac.rs.