Радионица ECML-a: „Унапређење језичког образовања у прекограничном стручном образовању”

У оквиру четворогодишњег програма „Покретање иновација у настави и учењу језика: променљиви контексти, компетенције у развоју” (енгл. Inspiring innovation in language education: changing contexts, evolving competences), Европски центар за живе језике у Грацу (ECML) организује радионицу под називом „Унапређење језичког образовања у прекограничном стручном образовању” (енгл: Enhancing language education in cross-border vocational education) која ће се одржати 7. и 8. фебруара 2023. године у Грацу, у Аустрији.

Овом приликом, Фондација Темпус, као контакт тачка за активности Европског центра за живе језике расписује позив за учеснике. Заинтересовани кандидати се могу пријавити путем формулара који је доступан овде. Молимо Вас да пре пријављивања прочитате детаљан опис радионице и услове за учешће.

Рок за пријаву је 30. новембар до краја дана.

Како је укупан број места ограничен, за учеснике из сваке од држава чланица (укључујући Србију) на располагању је по једно место. Избор представника из Србије вршиће се на основу релевантног професионалног искуства и плана дисеминације информација стечених учешћем на догађају које заинтересовани опишу кроз пријавни формулар.

Циљ овог догађаја је разматрање и ревидирање нових ресурса у форми онлајн Приручника за унапређење језичког образовања у прекограничном стручном образовању и тржишту рада.

Позив је намењен:

  • истраживачима;
  • актерима у области стручног образовања;
  • наставницима;
  • едукаторима (наставника);
  • доносиоцима одлука у области стручног образовања.

Потребна искуства и компетенције за учешће на радионици:

  • Актуелно или скорашње искуство у области наставе и учења језика у стручном образовању у прекограничном контексту;
  • Интересовање за унапређење језичког образовања у прекограничном раду и образовању;
  • Познавање и заинтересованост за укључивање у развој европских инструмената који се тичу учења језика у стручном образовању посебно конципираном за погранична подручја.

Од учесника се очекује да имају активну улогу у планираним активностима, и то пре, током и након догађаја.

Пре радионице, учесници треба да се упознају са одређеним поглављима/активностима у радној верзији планираног Приручника и припреме повратне информације у вези са тим.

У току саме радионице ће се дискутовати о нацрту Водича и давати предлози за унапређење (нпр. мењањем, додавањем или избацивањем активности). Учесници ће размењивати знања и искуства на тему језичког образовања у прекограничном раду и образовању. 

Након радионице, учесници ће користити, даље развијати и дисеминирати материјале из Водича у свом професионалном окружењу.

Радни језици су енглески и француски, а за учешће на радионици неопходно је познавање једног од ова два језика на нивоу Ц1. Биће обезбеђен симултани превод са једног језика на други.

Уколико имате питања везана за попуњавање пријаве или догађај, можете нам се обратити путем имејл адресе: jezici@tempus.ac.rs.