Radionica ECML-a: „Unapređenje jezičkog obrazovanja u prekograničnom stručnom obrazovanju”

U okviru četvorogodišnjeg programa „Pokretanje inovacija u nastavi i učenju jezika: promenljivi konteksti, kompetencije u razvoju” (engl. Inspiring innovation in language education: changing contexts, evolving competences), Evropski centar za žive jezike u Gracu (ECML) organizuje radionicu pod nazivom „Unapređenje jezičkog obrazovanja u prekograničnom stručnom obrazovanju” (engl: Enhancing language education in cross-border vocational education) koja će se održati 7. i 8. februara 2023. godine u Gracu, u Austriji.

Ovom prilikom, Fondacija Tempus, kao kontakt tačka za aktivnosti Evropskog centra za žive jezike raspisuje poziv za učesnike. Zainteresovani kandidati se mogu prijaviti putem formulara koji je dostupan ovde. Molimo Vas da pre prijavljivanja pročitate detaljan opis radionice i uslove za učešće.

Rok za prijavu je 30. novembar do kraja dana.

Kako je ukupan broj mesta ograničen, za učesnike iz svake od država članica (uključujući Srbiju) na raspolaganju je po jedno mesto. Izbor predstavnika iz Srbije vršiće se na osnovu relevantnog profesionalnog iskustva i plana diseminacije informacija stečenih učešćem na događaju koje zainteresovani opišu kroz prijavni formular.

Cilj ovog događaja je razmatranje i revidiranje novih resursa u formi onlajn Priručnika za unapređenje jezičkog obrazovanja u prekograničnom stručnom obrazovanju i tržištu rada.

Poziv je namenjen:

  • istraživačima;
  • akterima u oblasti stručnog obrazovanja;
  • nastavnicima;
  • edukatorima (nastavnika);
  • donosiocima odluka u oblasti stručnog obrazovanja.

Potrebna iskustva i kompetencije za učešće na radionici:

  • Aktuelno ili skorašnje iskustvo u oblasti nastave i učenja jezika u stručnom obrazovanju u prekograničnom kontekstu;
  • Interesovanje za unapređenje jezičkog obrazovanja u prekograničnom radu i obrazovanju;
  • Poznavanje i zainteresovanost za uključivanje u razvoj evropskih instrumenata koji se tiču učenja jezika u stručnom obrazovanju posebno koncipiranom za pogranična područja.

Od učesnika se očekuje da imaju aktivnu ulogu u planiranim aktivnostima, i to pre, tokom i nakon događaja.

Pre radionice, učesnici treba da se upoznaju sa određenim poglavljima/aktivnostima u radnoj verziji planiranog Priručnika i pripreme povratne informacije u vezi sa tim.

U toku same radionice će se diskutovati o nacrtu Vodiča i davati predlozi za unapređenje (npr. menjanjem, dodavanjem ili izbacivanjem aktivnosti). Učesnici će razmenjivati znanja i iskustva na temu jezičkog obrazovanja u prekograničnom radu i obrazovanju. 

Nakon radionice, učesnici će koristiti, dalje razvijati i diseminirati materijale iz Vodiča u svom profesionalnom okruženju.

Radni jezici su engleski i francuski, a za učešće na radionici neophodno je poznavanje jednog od ova dva jezika na nivou C1. Biće obezbeđen simultani prevod sa jednog jezika na drugi.

Ukoliko imate pitanja vezana za popunjavanje prijave ili događaj, možete nam se obratiti putem imejl adrese: jezici@tempus.ac.rs.