OŠ Vasa Čarapić, Beograd

Maja Hadžić

Projekat Language Lab sproveden je od oktobra 2017. do juna 2018. godine a u njemu su učestvovali nastavnici i učenici iz šest evropskih zemalja: Srbije, Italije, Grčke, Turske, Holandije i Francuske. Engleski je bio jezik komunikacije ali su proizvodi učesnika mogli da budu na bilo kom stranom jeziku koji se uči u školi.

Uz pomoć nastavnika jezika, učenici su kreirali proizvode na različite teme za svaki mesec: predstavljanje; predstavljanje škole; predstavljanje azbuke; istraživanje i predstavljanje idioma, izreka i lažnih parova na maternjem i stranom jeziku; sastavljanje, deljenje i popunjavanje ankete o učenju jezika; pisanje zajedničke priče; korišćenje raznih alata za pravljenje onlajn materijala za učenje jezika; pravljenje logotipa projekta; korišćenje jednojezičnog onlajn rečnika.

Glavni ciljevi projekta su bili unapređenje jezičkih kompetencija, bolje razumevanje maternjeg jezika, razvoj međupredmetnih znanja kod učenika i saradništva među nastavnicima, poboljšanje kompetencija vezanih za IKT kod svih učesnika, unapređenje socijalnih, upravljačkih i pregovaračkih veština, razvoj tolerancije, kao i bolje upoznavanje i razumevanje drugih kultura.