Objavljen izveštaj o obrazovanju i obukama u Evropi za 2020. godinu – Education and Training Monitor

Evropska komisija je objavila godišnju publikaciju Education and Training Monitor za 2020. godinu.

U ovom izveštaju predstavlja se napredak u oblasti obrazovanja i obuka u evropskim obrazovnim sistemima. Izveštaj daje uvid u preduzete mere za rešavanje različitih pitanja koja se tiču obrazovanja a deo su procesa Evropskog semestra. U Izveštaju su dati predlozi za reforme politika koje mogu da mogu da obezbede da sistemi obrazovanja i obuka pomnije prate potrebe društva i tržišta. Izveštaj takođe identifikuje kuda treba usmeriti sredstva EU za obrazovanje, obuke i veštine kroz višegodišnji finansijski okvir. Izveštaj sadrži uporednu analizu podataka kao i 27 detaljnih izveštaja za svaku zemlju.

Ovogodišnje izdanje Izveštaja je poslednje u strateškom okviru za evropsku saradnju u oblasti obrazovanja i obuka – Obrazovanje i obuke 2020. Evropske zemlje postigle su ogroman napredak u pogledu povećanja učešća u obrazovanju od osnivanja EU standarda 2009. godine.

Glavna tema Izveštaja za 2020. godinu su digitalno obrazovanje i digitalne kompetencije, kao i uticaj zatvaranja škola i učenja na daljinu usled situacije nastale zbog pandemije virusa korona. Oko 20% petnaestogodišnjaka širom Evrope i dalje je u riziku od siromaštva usled nejednakih obrazovnih prilika, jer ne poseduju osnovne veštine koje se tiču jezičke pismenosti i matematike kao ni dovoljno znanje iz prirodnih nauka.

U nastavku se nalaze dokumenti vezani za publikaciju Education and Training Monitor 2020.

Izveštaj Education and Training Monitor 2020 možete pogledati ovde.

Sažeti prikaz izveštaja možete pogledati ovde.

Grafički prikaz podataka možete pogledati ovde.

Izveštaje po zemljama možete pogledati ovde.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply