ОШ Свети Сава, Кикинда

Драгана Виденов

Циљ пројекта „Човек само срцем добро види“ је да се помогне деци мигрантима да савладају српски језик и да комуницирају са нашом децом на енглеском, као и да се омогући српској и мађарској деци из наше школе да користе енглески и унапреде комуникацију на овом страном језику са децом из прихватилишта. Намера је била и да се наставници обуче да прилагоде наставне методе за рад са децом мигрантима.

Током пројекта су спроведене следеће активности: језици повезују, QR квиз, остави траг, од кликера до робота, пливање, психолошке радионице „Ја сам наставник и хоћу да помогнем“, као и посета једној школи у Београду.

Одржане су радионице на тему пријатељства, толеранције, дискриминације и стереотипа, личног и културног идентитета и уважавања различитости.

На Европски дан језика, окупили су се представници неколико школа из Кикинде и околних села. Тимови су проверили знање у квизовима „Ко то прича“ и „Колико добро познајеш Европу“ на енглеском и српском језику. Ученици трећег разреда, укључујући и децу мигранте, певали су на енглеском језику, један ученик четвртог разреда рецитовао је на шпанском, а ученици седмог и осмог разреда су свирали гитару и флауту. На крају програма је наступио млади бенд Devils.

Поводом Светског дана толеранције, ученици седмог разреда су припремили програм чија је порука била да треба да поштујемо и прихватимо једни друге без обзира на различитости. На почетку програма је приказана видео-анкета коју су спровели млади новинари са најмлађим ученицима школе на тему толеранције. Мешовити тимови, укључујући и децу мигранте, учествовали су у забавно-едукативном квизу. Извођене су песме на српском, немачком и енглеском уз звуке синтисајзера и гитара, а одржан је и кратак балетски наступ.